fb pixel
Vyhledávání

Báječný recept na víkend: dokonalý ovesný chléb. A bez lepku!

Zdroj: smartpress.cz

Skvěle chutná s různými pomazánkami, ale je výborný i samotný. A co víc, je bezlepkový! Vážně – oves neobsahuje lepek. Jenže při zpracování ve mlýně ho obvykle kontaminuje pšenice nebo jiná obilovina, takže normální ovesné vločky zaručeně bezlepkové nejsou.

Nikola Nádvorníková
Nikola Nádvorníková 15.7.2016, 12:10

Co potřebujete:

300 g / 2 šálky slunečnicového semínka

150 g / 1 šálek ovsa (nebo můžete použít pohanku)

110 g / 3/4 šálku lněného semínka

3 polévkové lžíce psyllia (seženete ho v lékárně nebo ve zdravé výživě)

3 lžíce kmínu

1 lžičku soli

2 šálky vlhké mandlové vlákniny (koupíte v obchodech zdravé výživy)

1 šálek / 230 ml vody

2 lžíce citronové šťávy

1 lžíci sirupu z agáve (nebo medu)

Postup:

Slunečnicová semínka i oves namočte dva dny předem, přes noc v nich odstartuje proces klíčení. Klíčky viditelné určitě nebudou, ale probudí se v nich enzymatická aktivita a zvýší výživová hodnota. Ráno slunečnice i oves nemilosrdně znovu usušte. To vám zabere onen druhý den. Není to zbytečný krok. Kdybyste slunečnice a oves rovnou rozemleli, enzymy by v těstě pokračovaly v činnosti vesele dál a váš bochník by kvasil. U krekrů sušených úplně do sucha by se enzymatická aktivita zase zpomalila, ale v měkkém chlebíčku by vám kvašení mohlo způsobit zažívací potíže. Proto je potřeba enzymy nejdříve probudit, nechat je chvíli pracovat pro vás, ale pak zase uspat při sušení. Jakmile to jednou uděláte, nebude už vadit, ani když znovu přidáte vodu a zpracujete vlhké těsto.

Proschlou slunečnici a oves rozemelte na mouku, smíchejte se všemi zbylými surovinami, kromě jedné lžíce kmínu, a vypracujte vláčné těsto. Vytvarujte bochníček a posypte ho zbylým kmínem – koření k povrchu bochníčku jemně přitlačte, aby neopadalo.

Pak chlebíček rozkrájejte na plátky, naskládejte do sušičky (nebo do lehce vyhřáté trouby) a sušte cca 8–10 hodin. Kdyby nešel krájet hned, zkuste ho přiklopit miskou a nechat hodinu až dvě odležet. Pak už půjde bez problémů nakrájet a usušit. Výsledek bude křupavý, ale stále ještě vláčný. Pokud stojíte o měkčí nebo naopak křupavější chlebíček, upravte dobu sušení podle zkušeností s vaší sušičkou.

Recept pochází z Raw kuchařky, RAW pro zdraví a krásu, Jitky Adamové.

Vydalo nakladatelství Smart Press, 499 Kč www.smartpress.cz

Tip:

Díky psylliu, které ochotně vstřebá všechnu vlhkost a udrží bochníček pohromadě, se tenhle chléb nabízí k experimentování se zeleninou. Vyzkoušejte varianty s jemně nastrouhanou mrkví nebo cibulí. Nebo vymačkejte hrst kysaného zelí, nakrájejte nadrobno a promíchejte s těstem. Takhle můžete postupovat i s dužinou ovoce nebo zeleniny, která vám zbyla po odšťavnění. Jen to nepřežeňte s množstvím, aby těsto zůstalo soudržné – hrst doplňkové zeleniny bohatě postačí.

A TADY najdete recept na Kulajdu s houbičkami shiitake.

Podobné články

Doporučujeme

Další články